Oprichting

De kapel werd in 1974 opgericht door een aantal vrienden in jongerensociëteit ’t Kelderke. De meeste leden konden in de tijd amper een noot spelen.

Vastelaovend

In de jaren ’70 en ’80 was het maken van ‘vastelaovesmeziek’ en deelnemen aan de rijke carnavalscultuur in en rond Sittard het belangrijkste doel. Samen met familie, vrienden en bekenden werd ieder jaar met een grote groep van wel 120 personen deelgenomen aan de grote optocht, waarbij vele eerste- en ereprijzen werden gewonnen.

Ook aan de halfvastenviering in Hasselt werd, in samenwerking met de bekende Hasseltse groep ‘de Koekerellen’, tientallen jaren intensief meegedaan.

De kapel veroverde al snel een vaste plaats in het vastelaoves- en culturele muziekleven in Sittard en organiseerde vele jaren het bekende Auwt Mènkesbal, eerst in café ’t Sieske aan de Rijksweg-Zuid, later in ’t Gulikshoes en daarna in café ’t Menke aan de Putstraat. Ook werd al snel gestart met de financiering van de organisatie van een carnavalsbal voor mensen met een geestelijke beperking door stichting Sportinstuif, wat tot op de dag van vandaag wordt voortgezet.

Fortuna

Vanaf de late jaren ’70 nam de kapel vele jaren deel aan het huisorkest van Fortuna Sittard waarmee het kampioenschap van de eerste divisie, de promotie en de bekerfinale in Rotterdam intensief werden beleefd. Ook nam de kapel samen met de Fortuna-selectie in 1978 in studio Jan Thelen de single Nao Veure Fortuna op, nog steeds het officiële clublied van de club.

Wijnfeest

In de loop van de tijd werden de muzikale kwaliteiten stilaan beter en reisde de kapel jaarlijks naar de wijnfeesten in Winningen aan de Moezel, waar op de zondagmorgen op het dorpsplein een uitgebreid frühshoppen werd gespeeld, een activiteit die 35 jaar werd volgehouden.

LKZH

Diverse malen werd met succes deelgenomen aan de jaarlijkse wedstrijd voor de Limburgse Zaate Hermeniekes, het LKZH. De kapel behaalde twee maal de tweede prijs en in 2004 werd het LKZH gewonnen. Daarop organiseerde de kapel in 2005 in de Stadssporthal de volgende editie van het LKZH. Het werd een groot feest, waarbij in 4 dagen 10.000 bezoekers werden geteld. Zie ook tabblad Prijzenkast!

Kanon van het Balkon

In het jaar 2003 koos de Sjtadskapel haar domicilie in het bekende hotel restaurant de Limbourg op de markt in Sittard en in 2004 werd van daaruit begonnen met de organisatie van het eerste ‘Kanon van het Balkon’ op de zaterdag vóór carnaval. Inmiddels heeft de kapel dit 15 jaar achter elkaar georganiseerd en is het evenement uitgegroeid tot een van de hoogtepunten van de Sittardse vastelaovend.

Standbeeld

Bij gelegenheid van het 22-jarig bestaan in 1996 werd het initiatief genomen om een permanente hommage aan de Zaate Hermeniekes van Sittard te creëren in de vorm van een bronzen standbeeld ontworpen en gemaakt door de bekende Limburgse kunstenaar Sjir Jacobs genaamd de ‘Trööttemènkes’ dat door de Gemeente Sittard werd geplaatst op een locatie in de Paardestraat vlakbij de markt.

 

 

 

 

***De foto voor het krantenartikel is gemaakt tijdens de aankondiging van het 33 jarig bestaand

Huidige tijd

Sinds het jaar 2000 is het muzikale niveau van de kapel met sprongen omhoog gegaan en is het repertoire veranderd naar Duitse volksmuziek en met name naar Egerländer en Tiroler muziek. In de afgelopen 5 jaar is de kapel dan ook drie keer afgereisd naar Tirol voor een concertreis naar Söll, Ellmau en Kitzbühel. Trots was de kapel dan ook toen zij in 2017 een uitnodiging kreeg voor de muzikale omlijsting van de Oktoberfeestmis in de basiliek. Een bijzondere ervaring voor de leden die uitstekend werd ingevuld.

 

Op dit moment bestaat de Sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötje uit 20 leden Twee van de leden zijn al lid van de vereniging sinds de oprichting in 1974; Wim Clerx en Martin Pfeifer. Zij ontvingen hiervoor een mooie plaquette.